loading

de Afvaljuf

Discipline

.

Year

Client

Deel op Social MediaLive Website

Onder de naam de Afvaljuf geef ik workshops op scholen, (culturele)instellingen, musea, gemeenten en bedrijven. 

Met deze workshops wil de Afvaljuf een bijdrage leveren aan de bewustwording van het afvalprobleem en worden kinderen, jongeren en volwassenen gestimuleerd met een andere blik te kijken naar die enorme berg verpakkingsmateriaal en gebruiksartikelen die we gewend zijn te zien als afval en ook gewend zijn -zonder veel nadenken over herkomst en bestemming- weg te gooien. Door afval niet als een eindproduct te zien, maar als materiaal waar inspiratie uitgehaald kan worden om iets nieuws mee te maken.

 

In de beeldende kunst zijn verschillende stromingen aan te wijzen waarbinnen het werken met ‘afvalmateriaal’ uitgangspunt is of waarbij afval gewoon wordt gezien als ‘materiaal’. Binnen de conceptuele kunst van zo’n 100 jaar geleden, of in Popart en het Nouveau Realisme en de Materiekunst (vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw) zie je gebruik van afval als verschijnsel voorkomen.

Mijn eigen werk gebruik ik als uitgangspunt voor de workshops: Zelf maak ik als kunstenaar werk van afvalmateriaal (www.carolienadriaansche.nl)

 

Tijdens mijn workshops met afval wil ik de deelnemers laten ervaren dat heel veel materiaal, wat we normaal gesproken zien als afval, allerlei kwaliteiten kan hebben: prachtige kleuren en vormen, maar ook voor meerdere functies te (her)gebruiken.

 

Het niveau van de deelnemers is medebepalend voor de aard van de workshop, maar voor alle groepen is het belangrijk dat de ervaring met het werken met  -ogenschijnlijk- waardeloos materiaal, wat kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe objecten, als een ‘eyeopener’ kan werken. • De Afvaljuf inspireert peuters, pubers en professionals.

• De Afvaljuf verbindt creativiteit met duurzaamheid.

• De Afvaljuf leert deelnemers met andere ogen kijken.

• De Afvaljuf daagt uit een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

• De Afvaljuf geeft ruimte voor ontdekkend leren.